Tak znova a konkrétně, co mi to přinese za výhody oproti sedmičkám
Mně nezajímaji změny pod kapotou páč asi ani nebyly potřeba (NTFS je tu léta, o data nepřicházíme, síťe fungujou, nevim co víc chtít abych to nemusel vidět).
Zapomněl jsem do plusů zmínit nastavování velikostí oken přenesenim k okrajum, to je návyková paráda (kterou má linux asi 15 let). Pro mně je nejdůležitější jak se s tim dělá a jak je to přehledný. Což sorry ale jde to od osmiček do háje. Sedmy považuju za celkem parádní systém (proč na něm teda nezůstat a proč dělat "vývoj pro vývoj" ?) ačkoliv na něm X aplikací prostě neběží ani v tý nejvyšší verzi s nějakou tou jejich interní virtualizací :-( V sedmičkách mi chybí akorát pod horní lištou řádek s nástrojema. A wokna, kde nevidim kolik obsahu je mimo něj, páč mizej posuvníky považuju za ergonomickej omyl.
Je fakt že s 10kama mam zkušenost asi 2 hodiny než jsem to dal pryč zas na sedmičky a většinu posuzuju podle vzhledu officů 2013 (či co to je za verzi).
Proč pojebaný menu soubor neni pull down jako je to normální ale z boku se vysere obrazovka zakrývající tabulku a jsou tam volby úplně nesouvisející s původnim menu soubor
? A koukam CZ překlad stojí za to, místo tisk je tam vytisknout což celkem mate (prostě to nenajdu na první pohled a vždycky to hledam když 99% aplikací používá slovo tisk).
Upgradem toho získáš hodně, otázka samozřejmě je, jestli tě něco z toho bude zajímat. Tak třeba:
* Výrazně lepší průzkumník, například panel Rychlý přístup je bezva věc.
* Lepší podporu nového HW, což na starým počítači samozřejmě není moc důležitý.
* Rychlejší a menší systém.
* Výrazně rychlejší usínání a buzení počítače.
* Přístup k aplikacím ze Store - překvapivě se mezi nimi dají najít i vysoce použitelné věci.
* Virtuální plochy.
* Mnohem spolehlivější vyhledávání.
* Lepší zabezpečení počítače - od přihlašování po šifrování.
* Použitelnej task manager.
* Lepší podpora displejů s vysokým rozlišením (i když dokonalý to ještě není, ale posun je znát).
* Synchronizace dat přes MS Account.
* Spolehlivější aktivace.
* Jednodušší obnova systému (tady je znát inspirace telefonama, je tu soft reset i hard reset).
* Nová nabídka Start - když se jí člověk trochu pověnuje, je to moc hezká věc.
* Centrum akcí - všechna oznámení hezky pohromadě, stejně jako základní ovládání počítače (stejné jako na telefonu).
* Edge - zajímavý dost, i když zatím pro mě poměrně nestabilní (ale pravda je, že mně padají úplně všechny prohlížeče).
...a bohužel ještě dost zajímavých funkcí, které u nás nefungují, zejména Cortana.
Stačí to jako příklady?
Jinak k tomu "vývoji pro vývoj" - ono se to tak dělá, že se pořád vymýšlí něco nového, to už je holt lidská nátura. A kdybys viděl Office 2016, musel bys pravděpodobně uznat, že MS dokonce poslouchá připomínky uživatelů (což je mimochodem krásně vidět právě na těch W10), protože ta tvoje výsuvná obrazovka je mnohem jednodušší a dokonce se tam vrátil zase "Tisk" místo "Vytisknout", i když je to samozřejmě logicky špatně (máš Otevřít, Uložit, tak by mělo být Vytisknout. Ale ne, Češi jsou zvyklí na Tisk, tak tam prostě bude Tisk).
Jinak mi přijde úsměvný, že když konečně někdo začne dělat pořádek v UI tak, aby ty věci dávaly smysl a nebyly v nabídkách naházený bez ladu a skladu, tak se vždycky najde horda ludditů tvrdících, že když to tak bylo vždycky, tak to muselo být dobře. Ale to je něco, co s počítačema úplně primárně nesouvisí...