Máte s tím někdo zkušenosti? Chtěl bych se do toho pustit, asi až o prázdninách teda, tak jsem začal hledat info. Začal jsem tady: http://pivni.info/homebrewing/103-domaci-vareni-piva-aneb-jak-na-to.html
Spolužák vaří, ale zatím jen z koncetrátů. Má sadu odtud. (http://domacimikropivovary.cz/e-obchod/pivovary/) Stáčí to do lahví od Bernarda s víčkem co vypadá jako starý keramický. Zatím vše co jsem měl bylo dobrý. Posledně i kurevsky silný pivo3
Hm, to je zajímavý, zkusit nejdřív nějakou sadu.
jedinej co to tu měl nastudováno tak zidan ale ten sem uš nechodí :)
ja na to hodil bobek, je s tim sraniho a stejne udelas v nejlepsim pripade to, co si muzes koupit jako prumer.. to je uplne jako s tabakem.. kvalitu doma neudelas, at si kdo chce rika co chce..
FPT: doporucuju zacit se sladovym vytazkem a udelat si chmelovar. Dokazes kvalitu toho piva dost ovlivnit, mas z toho dobry
pocit, ze jsi aspon neco uvaril sam a vysledny pivo je nesrovnatelny s tim, co koupis v obchode. Muzu doporucit, co mam
overeny:
Sladovy koncentrat Mistr Sladek:
http://domacimikropivovary.cz/e-obchod/sladove-vytazky-0001/sladove-vytazky-tekute-0001/mistr-sladek/
Budto z plechovky uvaris cca 8-10litru piva, nebo to muzes prikrmit maltozou:
http://domacimikropivovary.cz/e-obchod/maltozy/sladovy-vytazek-suseny-1-kg--maltoza-znalec----svetly
Protoze i chmelovar s plnym objemem je docela problem, protoze to pak musis uchladit, tak delam to, ze
varim mensi objem, treba 3-5litru. Sladovy vytazek s vodou, 2x chmelim, pak zcedit do hrnce, hodit do drezu
s ledovou vodou (prisypavam led). Po vychlazeni soupnu do kvasne nadoby, pridam zbytek vytazku, prisypu
maltozu, doleju vodu a ted prichazi muj zlepsovak, ze ktereho by se sladek zblaznil - rozmicham to tycovym mixerem! :)
Smes se krasne provzdusni a kvasnice se rozjizdi velice rychle. Kvasnice pouzivam pro spodni kvaseni, ale ted pres leto
ti teplota v byte nedovoli, tak si vyber nejake pro svrchni kvaseni, ty, ktere ke konci zgelovati a sednou na dno, at se ti
to v tom neviri. kvasnice si pripravuju tak hodinu predem v prevareny vode
o 30'C. Zavru to a do 1,5dne uz to jede. Kvasi to tak 7-10dni. S hustomerem jsem se moc nesral, proste
si odtocim do panaka a podle chuti poznam, kolik zbyva cukru. Kdyz uz je skoro pryc, tak lahvuju
do 1,5l 2l i 0.5l flasek s porcelanovym uzaverem. Pouzivam potravinarskou hadici, abych plnil ode dna,
jinak to desne peni. Pridavam budto drops dextrozy, nebo lzicku maltozy na dokvaseni, zazatkuju,
3-4dny to necham doma v chladu (opet, v lete uz je to problem) a pak presunu do sklepa (nebo lednice).
Par neuspechu me naucilo, ze je dobry tlak z druhotneho kvaseni upoustet, protoze jinak z toho nekdy
byva sampus. Jednou mi to taky roztrhlo 2l sklenenou flasku, nastesti ve sklepe - srapnely byly po cely
sklepni koji :D Po 3 tydnech je z toho vynikajici pivo, ktere nikde nekoupis, takze to za to stoji. Protoze
je proces nedokonaly, byva chut nekdy trochu necelistva, ale mam vyzkousene, ze 3 mesice lezeni
udelaji z jakehokoliv piva bozsky zazitek.
Kdyz to budes zkouset, muzu jeste pridat nejake detaily.
a co tohle? http://domacimikropivovary.cz/e-obchod/pivovary/top
je to k něčemu?
Jo, to je v pohode. Ja jsem si koupil daleko vetsi pitomost - 10-litrovy Beermachine. Desny predrazeny kram.
Prvni mi pri tlakove zkousce explodoval, vymaloval dve mistnost, vyrazil mi dech a 2 dny jsem blbe slysel.
Druhymu jsem uz neveril a tlakovy uzaver jsem ani neutahoval, aby to uchazelo pod spuntem :)
Dneska ho pouzivam jen jako kvasnou nadobu a na konci kvaseni to z toho stocim. Americke beermixy
jsem zkusil 2 a zbytek jsem vyhodil.
Chci si taky koupit prave nejakou 20-30litrovou obyc plastovou nadobu. Ona ma tu vyhodu, ze je do ni
velka dira a muzes to behem kvaseni otevrit a sebrat deku, co ja udelat nemuzu. Prekvapive se
mi ale pivo jeste nikdy nezkazilo, i kdyz ocekavam, ze to kvalitu ovlivni.
Přesně tu sadu má ten spolužák. Hodně zdůrazňoval čistotu a sterilitu všeho co přijde s pivem do styku. Sterilizuje něčím na dětské láhve i plinky na který odkládá nejdřív žehlí. Dneska jsem objevil jedno zapomenutý pivo od něj co už mám někde od Vánoc. U té sady je dobré DVD. Někde ho mám taky. Ještě to zkoušel do 5l soudků, ale s tím přestal. Na dokvašení v láhvích má jednu ledničku. Po třech týdnech až měsíci dobrý, po třech měsících vynikající.
JJ, sterilizace je zaklad, jinak se to nakazi divokyma kvasnicema, nebo necim, co ty kvasnice uplne zabije.
Kdyz uz to pak kvasi, tak maji ty spravne kvasnice takovou prevahu, ze uz se tam nic jineho neuchyti. Dulezity
je ten zacatek. Ja pouzivam oxi-pro, ale da se pry i savo, belidlo apod.
zajímavý...
Sakra, že já si ho objednám taky...
:) ja myslim, ze jestli na to ma clovek chvilku casu a pozitivni vztah k pivu, tak to nejsou vyhozeny penize,
i kdyz si uvaris jen obcas. Jako uplne tim nahradit kupovany pivo, aby si to clovek daval ke kazdy veceri a
o vikendu k obedu, to to neni. Musite pocitat s tim ze vetsinu varky rozdate, abyste se pochlubili a potesili
se pozitivnima reakcema :D A ze to z vas budou znami tahat, jakmile jim date ochutnat, to je vec jista.
Cenove by se to i celkem vyplatilo, myslim, ze me vyjde pullitr asi na 10kc.
Jinak jen pro predstavu, varku mam udelanou tak za 1,5 hodiny i s umytim hrncu, stoceny to je za hodinu
i s umytim kvasny nadoby (to je potreba hned, jinak se z toho line za par dni pekelny smrad ). Ale prave
proto, ze varka o 10/20/30 litrech je temer stejne pracna, tak chci koupit vetsi nadobu, abych mohl mene
pracovat a vic konzumovat :D
Tedy, já pracující důchodce a tolik času nemám, abych si mohl dovolit takovej luxus, jako je domácí vaření piva. Jak to sakra děláte?
osvč (:
Hm, koukám, že ten Mládek měl pravdu :)
Pro potěšení oka přidám ještě jednoho Buicka, '64 Wildcat:
http://i43.tinypic.com/4uvptv.jpg
Jo, to je pekna kvasna nadoba. V tom by se dalo udelat klidne 10 hektolitru piva naraz. Jen bych mel strach, aby mi tam okynkama nenapadal
nejaky bordel a nenakazil mi kvasnice.
Ha, omlouvám se všem, kterým to narušilo metabolizmus *974*
Mozna by to bylo spis lepsi jako varna, i to ma stylove barvu medeneho kotle a zdroj tepla by mohl obstarat osmivalec *886*
Tak si asi koupím tu sadu: http://domacimikropivovary.cz/e-obchod/pivovary/top
Co k tomu ještě potřebuju?
V té sadě je snad všechno co potřebuješ. Ten můj spolužák měl, myslím, tu prostřední sadu a něco dokupoval. Ty bonbóny - fermentační drops budeš dokupovat určitě. Dává se jeden do půllitrové láhve po stočení. Ale asi to stejně objednáš až na druhou várku s jiným koncentrátem. Toto (https://www.youtube.com/watch?v=4Q-gYKNSAqc) budou asi podobný sady.
Citace: FPT kdy June 02, 2013, 01:47:15 PM
Tak si asi koupím tu sadu: http://domacimikropivovary.cz/e-obchod/pivovary/top
Co k tomu ještě potřebuju?
Mas tam vsechno, takze uz jen suroviny - Sladovy vytazek a kvasnice. Ta maltoza je jen na
surogaci (prikrmeni pro zvyseni obsahu alkoholu), pripadne se da pouzivat lzicka na lahev
pro sekundarni kvaseni misto fermentacnich dropsu, ktery jsou drahy.
ok, dík
tak jinak:
co tohle? http://www.mr-sladek.cz/uvod?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=225&category_id=6
potřebuju k tomu ještě něco?
a co tohle? http://vyrobtesipivo.cz/sada-cesky-lezak-p34
Jé, já už myslel, že se bude chlubit jakou uvařil dobrotu a on ještě ani nezakoupil...
Citace: FPT kdy July 09, 2013, 11:13:20 AM
tak jinak:
co tohle? http://www.mr-sladek.cz/uvod?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=225&category_id=6
potřebuju k tomu ještě něco?
a co tohle? http://vyrobtesipivo.cz/sada-cesky-lezak-p34
Jo, naradi je OK a ta sada Cesky lezak od Mr Sladek je proverena. Varil jsem z ni 3x. Pokud mas ve sklepe tak do 12-13'C, tak vem spodni kvasnice (jinak svrchni). IIRC jsi rikal, ze teplotu na to mas. Typ kvasnic mam vyzkouseni Saflager suseny. Tak sup s tim do hrnce a pak do sklepa ;)
mám ve sklepě 12-13°. a k tomu mr. sládkovi už nepotřebuju nic?
v podstate mas vse potrebne, když to udelas jen z toho vytazku. Dostanes silnejsi a chutove plnejsi pivo, jen o neco drazsi. Levnejsi varianta je tzv. surogace,
tedy, ze das polovicni davku sladového vytazku a dokrmis to maltozou - http://vyrobtesipivo.cz/maltoza-svetla-1kg-p21 ja to tak bezne delam a pivo je
super i tak. Priste to chci zkusit jen z vytazku, abych mel srovnani. Klidne si kup i tu maltozu a az budu doma, napisu ti davkovani. Z hlavy to nevim.
oukej, takže objednám tu sadu, udělám to jenom z toho a další várku budeme řešit.
Tak objednáno, příští týden budu vařit (:
V neděli jdeme na to, můžete se přijet podívat, kdo budete chtít (:
good luck :) Poradne desinfikuj a nezapomen na muj trik s tycovy mixerem, uvidis, jak se kvaseni pekne rychle rozjede (samozrejme kvasnice pridavat az PO promichani, jinak bys je rozsekal ;) )
tak teď nás čeká 5-10 dní napětí aneb zrození Botičského Drápala.
Citace: FPT kdy July 21, 2013, 01:23:15 PM
tak teď nás čeká 5-10 dní napětí aneb zrození Botičského Drápala.
to si to malujes moc jednoduse ;) Dulezite je lezeni, coz mam vyzkousene, ze na reprezentativni
pitelnost to chce jeste aspon 2-3tydny, po 2 mesicich uz je to do velka dobrota. Ale zapomel jsem
vzorek ve sklepe pres 5 mesicu a to byla teprve dokonalost :) Nejzdlouhavejsi jsou teda prvni
pokusne varky, pak uz se vyplati varit prubezne a mit vzdy ve sklepe nekolik lezicich vzorku.
no to je jasný, že to ještě nebude k pití, ale už to bude pivo (:
tak nenapinej, uz to bubla? Ochutnaval jsi? Budes merit hustomerem, nebo se spolehnes jen na chutove bunky a zbytkovy cukr, jako ja? :)
Bublá to. Snad teda, požádal jsem otce, ať to hlídá a nějak se na mě vykašlal. Pravděpodobně se k tomu dostanu až o víkendu, tak jsem zvědav, jestli to bude použitelný.
Nebo vypitý...
v tehle fazi kvaseni bych to toho nechtel vypit vetsi mnozstvi. Zarucena ukrutna bolest hlavy a do rana by to cloveku asi roztrhalo streva :-D
Citace: elpidio kdy July 31, 2013, 02:54:10 PM
Nebo vypitý...
no takhle sem si jednou koupil dve krabice vina, uz nevim po kolika to bylo flaskach a nechal si to u taty ve sklipku :)
Citace: fido kdy July 31, 2013, 03:35:34 PM
v tehle fazi kvaseni bych to toho nechtel vypit vetsi mnozstvi. Zarucena ukrutna bolest hlavy a do rana by to cloveku asi roztrhalo streva :-D
Takže takovej lepší burčák
tak jak to pokracuje?? pivo1
špatně.
aha, takze "za staleho michani vylejeme do hajzlu"? :)
došlo :)
jo, trochu jsem nedodržel technologický postup a ono to nějak nedalo. chystám se na další, ale teď nějak nebyl čas.
Kup hotove v plastu :)
já nakládal zelíčko a taky sem poupravil poměry na cca 10kg zelí sem dal 3kila cibule.. všicky mě maj za blázna ale je to mnamózní záležitost až na ten smrad všade *886*
Nezapomněls na kmín ?
nezapomněl, 4 kg :D
nezapomel.. kmin, sul cibule a zeli, nic jinyho nedavam.. sul sem letos trefil najednicku, kminu semi zdalo zezacatku vic ale cim je ulezelejsi je to paradnejsi ty cibule je strasne moc ale je to fakt super jen ten smrad kdyz je pak i v kanclu je to hruza des :)
Dolu daval deda jabka
dela se vselijak ale hlavni na tom je mit domaci bo kpupit zeli je jak zrat polystyren:
http://www.stream.cz/adost/792869-kysane-zeli
Citace: Ladik kdy October 22, 2013, 02:18:21 AM
Dolu daval deda jabka
dolu? naco?
blka sa davaju nekde k vrchu, aby nasakly tu kyselost a aroma, az potom odeberes z hrnca tak sa dostanes k jablkam a ty su pekne kysele a smradlave, to je potom puch v celem baraku :)
ale je to dobre
abych dodal adminovi motivaci k dalsim pokusum....
Tak takhle to vypadalo 2 tydny pred vanocema:
(http://www.volny.cz/insanity/pivko/IMG-20131207-00377.jpg)
A takhle jsem si to dneska nalil do pullitru:
(http://www.volny.cz/insanity/pivko/IMG-20140125-00396.jpg)
Cca 14% polotmavy spodne kvaseny lezak, 3x chmeleny premiantem a zateckym cervenakem. Slozeni: Slad, chmel, prazska voda z kohoutku.
Chutove je vynikajici a nechci se chvalit, ale vsechny prumyslove produkovany piva to smazne jako hovno. Takze si tak rikam, ze kdyz
lze dobre pivo uvarit doma v hrnci na sporaku, tak jak se da vubec pivo zkurvit?
To je z koncentrátu ?
Citace: elpidio kdy January 25, 2014, 03:53:11 PM
To je z koncentrátu ?
Kupuju akorat hotovou uvarenou sladinu, na rmutovani doma nemam prostor.
když já nemám poslední dobou prostor ani na tohle...
vypada krasne teda OK zelbohu ja pri svejch 80ti pres leto 120ti litrech mesicne nemam sanci takhle po hrncich na sporaku uvarit :)
:) tak to je slusnej splavek. Ja to doted varil po 10 litrech, ale uz me to taky sere, ze to je moc prace a malo produktu, tak chci koupit
30-litrovy sud. Pracnost stejna, produkce vyssi. Ostatne pri vyrobnim procesu trochu podvadim, ze to varim hustejsi, mensi objem,
protoze nemam zarizeni na zchlazeni velkeho objemu (hrnec hodim do drezu a obsypu ledem) a pak to proste do kvasny nadoby
doredim vodou a rozmicham tycovym mixerem. Pri kratsim lezeni je to trochu poznat, ze je ta chut nekonzistentni, ale za ±6 tydnu
se to pekne spoji.
kurva kurva ta fotka proti tomu voknu nema chybu taky bych si dal par kousku s laskou delanyho asi pudu hledat nakej veci hrnec a prihodnou naberajdu :)
Brrrr, kurňa - co s pivem. Hořké to je, smrdí to, člověka z teho akorát natahne. Jo takhle dobrý domácí jablečný nebo vinný mošt, to by bylo něco jiného :D
Pravdu díš
kuci, mistr googl a hledat vaření coly z domácích zdrojů :-)
Domaci Cola? mozna by slo pouzit recept z filmu "Zivot a neobycejna dobrodruzstvi vojaka Ivana Conkina", tedy: na kilo hoven kilo cukru :-)
Já raději využiju kamarádských a příbuzenských kontaktů k tomu jablečnému nebo vinnému moštu :D :P :D :P
Citace: fido kdy January 29, 2014, 09:50:18 AM
Domaci Cola? mozna by slo pouzit recept z filmu "Zivot a neobycejna dobrodruzstvi vojaka Ivana Conkina", tedy: na kilo hoven kilo cukru :-)
Krtek pije dietní colu
je třeba nahradit v receptu ten cukr :-))))))
ty voe mošt *820* ;D. brrr. jen při představě, že něco takového piji na mne jdou osypky.
BEZ PIVA TO NENI ONO!
Citace: Vena kdy January 29, 2014, 12:16:09 PM
ty voe mošt *820* ;D. brrr. jen při představě, že něco takového piji na mne jdou osypky.
BEZ PIVA TO NENI ONO!
Se stavem mých jater bych se po vypití jednoho štěněte do rakve SAKRAMENTSKY těšil :(
Citace: Vena kdy January 29, 2014, 12:16:09 PM
BEZ PIVA TO NENI ONO!
BEZ PIVA TO NEBUDE NIKDY ONO!
Citace: Lihobaron kdy January 29, 2014, 01:52:58 PM
BEZ PIVA TO NEBUDE NIKDY ONO!
Bez soli, panáčku - bez soli :D :P
skapu to, schladim to, piju to a co ze pak to??
Kamarádi :) (http://www.youtube.com/embed/HG_wfMK7dko?rel=0)
Jamamalicha? Matlama, patlama, matlama...paprtala. Patlama, matlama, matlama... žbluch.
My mu nerozumime, ale my mu verime. My ho stejne nechame popravit.
nejlepsi je stejne cista voda :) a na chut pka domaci dzus z jablek, pekne zakaleny.
Jeniku, bydlíš furt tam u cesty?
ano, ale uz u jine :)
bydlim od leta v havirove na jilove, rodice se prestehovali na celadnou. A tmavost + slozeni sousedu uz bylo neunosne. A nemam nervy po praci porad nekomu vysvetlovat "normalni" veci, ze o pulnoci se nehraje a nezpiva, nerve televize, bo ti co je zivi, vstavaji v 6 a ne v poledne apod. Ze decka se musi hlidat, a ne ze mi litaj kolem auta na kole a ja mam furt kdesi sramy az na plech..Mel jsem tam par vystupu a uz jsem na to stary :)
mam tam akorat zamcene veci v garazi.
jo a pivo nevarim :) to aby to bylo k tematu :)
Citace: jb kdy January 31, 2014, 12:36:23 PM
1.A tmavost + slozeni sousedu uz bylo neunosne.
2.mam tam akorat zamcene veci v garazi.
*886* *886*
sice k smích ale je to smutný. Takhle to tu fakt dopadne blbě.
nedopadne.. dopadlo *753*