Reportáž jsem neviděl, ve škodovce ve skladu náhradních dílů jsem nebyl, ale ono to bude podobné jako ve dvaceti jiných fabrikách v evropě které jsem měl tu příležitost navštívit.
Pro představu:
stavba hektarové haly představuje cca 300 000 000Kč bez pozemku
vybavení regály, manipulační technikou... 100 - 200 mega podle úrovně
Hektar tedy máme cca za půl miliardy. To představuje 16 milionů ročně na odpisech.
Při řekněme sto tisících položek v takovém skladu je to 160Kč na položku a rok. Na položku, nikoli na kus. Té položky se tam protočí několik kusů až několik desítek tisíc kusů. V průměru řekněme sto kusů položky za rok. Jsme na 1,6Kč na kus.
Obv. se to rozdělí ještě podle velikosti položek a tedy typu skladování. Šrouby, O kroužky a podobná droboť je na prostor značně méně náročná, než nakosářské díly. Podrobněji už se v tom ale nikdo nepatlá.
To jsou pouze náklady na vybavení. Další jsou spojené s provozem, ale pro hrubou představu by to mělo stačit. Jedná se o jednotky korun na expedovaný kus, protože ty obrovské náklady jsou rozpuštěné do velkého počtu kusů.
Zapomeňme tedy konečně na provoz rodinných firem, kde se počítá úplně obráceně. Potřebuji vydělat 60k měsíčně, abych zaplatil hypotéku na barák, leasing na auto a ještě jsem měl na jídlo. Když tedy prodám 2ks čehosi za den, musím na každém mít patnáct stovek čistý vejvar.